Σχολικός εκφοβισμός: Συζητώντας τρόπους αντιμετώπισης
με αφορμή το βιβλίο:
Ο Νταής του ποντικοσχολείου μας, της Ζαχαρούλας Καραβά

Πλησιάζοντας η Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και δεδομένης της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων βίας μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, οι εκδόσεις Πορφύρα διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση για το φαινόμενο του bullying στα σχολεία μας και πώς αυτό αντιμετωπίζεται από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην παρέα μας 4 κυρίες που λειτουργούν καθημερινά μέσα στο σχολικό περιβάλλον μας λένε τις απόψεις τους.

 

 

book

 

button
 

 

Δευτέρα 1 Μαρτίου, 6:00 μ. μ.
Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά, πατήστε εδώ:   

 

 
 
 
 
 

«Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος για τους «νταήδες» των πραγματικών σχολείων»

Η Υπ. Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης, Βίλμα Μενίκη, η παιδαγωγός, Έλενα Νταβλαμάνου
και η ψυχολόγος Μαριάνθη Σπουργίτη
συζητούν με τη συγγραφέα του βιβλίου και Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, Ζαχαρούλα Καραβά,
με αφορμή τον «Νταή» ποντικό και κεντρικό ήρωα του βιβλίου.
Θέμα της συνάντησης ο «σχολικός εκφοβισμός», τα μυστικά και τα ψέματα που υποθάλπουν τέτοιες συμπεριφορές αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που μπορεί να νικήσει τα πάντα.

Ερωτήματα που θέτουν θέματα προς συζήτηση:
Πρέπει να φοβόμαστε το bullying;
Υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε στον εκφοβισμό χωρίς χτυπήματα;
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό, τη ζήλια και τη διάθεση κάποιων να είναι πάντα αρχηγοί;
Ποιός ο ρόλος της Σχολικής Διαμεσολάβησης;


Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 
 

Βίλμα Μενίκη

 

Έλενα Νταβλαμάνου

 

Μαριάνθη Σπουργίτη

 
     

bio

Ζαχαρούλα Καραβά

     
 
 

 

Βιογραφικά ομιλητών

 

Η Ζαχαρούλα Καραβά είναι απόφοιτος του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του ιδίου Πανεπιστημίου με θέμα: "Τα Ελληνικά κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους της πρώτης εικοσαετίας του εικοστού αιώνα". Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σήμερα υπηρετεί ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διετέλεσε συνεργάτης σε καινοτόμα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Υπουργείου Παιδείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που στόχο είχαν την προαγωγή της επιστημονικής και εκπαιδευτικής έρευνας, καθώς και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Ως εισηγήτρια συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και εκπροσώπησε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, ημερίδων και βιωματικών εργαστηρίων και παράλληλα έχει διετελέσει επιμορφώτρια σε προγράμματα κρατικών φορέων. Συμμετέχει σε οργανωτικές επιτροπές πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων κρατικών φορέων, καθώς και σε επιτροπές αξιολόγησης Λογοτεχνικών Διαγωνισμών τους. Εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι της με τίτλο: "Γνωρίζω την πόλη μου-Ν. Ιωνία" έχει διανεμηθεί από το Δήμο Ν. Ιωνίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου με την έγκριση του ΙΕΠ. Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) του Δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με συμμετοχή σε επιτροπές (Πρόεδρος της Επιτροπής Μαθητικού Εντύπου της Γ.Λ.Σ. από το 2008 κ.ά.) και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τους (Υπεύθυνη Συνεδρίων της Γ.Λ.Σ. κ.ά). Στη συγγραφική δραστηριότητά της, καταγράφεται η έκδοση των βιβλίων: "Τα Eλληνικά Κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους (1898-1919)", "Η δασκάλα που την έλεγαν Δανάη", "Ένα καπέλο στη θάλασσα", "Η Πεντάμορφη της Αιγύπτου και η Γατούλα Μιαμ και ο τροχονόμος". Διήγημά της έχει δημοσιευτεί στο συλλογικό τόμο "Παλιά επαγγέλματα" και κείμενό της έχει συμπεριληφθεί στο "Ανθολόγιο Νικητής απόμεινε η χαρά". Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά-φιλολογικά περιοδικά, σε εφημερίδες και σε συλλογικούς τόμους.

 

 Η Βίλμα Μενίκη είναι καθηγήτρια β΄θμιας εκπαίδευσης, επιμορφώτρια στην Σχολική Διαμεσολάβηση και ερευνήτρια σε θέματα φύλου. Από το 2010 έχει ενσωματώσει στην εκπαιδευτική της διαδικασία την Σχολική Διαμεσολάβηση ως τρόπο πρόληψης και επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων . Η επικοινωνία μαθητριών και μαθητών μέσω του διαλόγου, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης προάγει ένα συνεργατικό και ειρηνικό κλίμα Εχει δημιουργήσει με μαθήτριες και μαθητές βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό, τον ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1985 έως σήμερα, δημοσιεύει άρθρα για την ισότητα των φύλων και πραγματοποιεί προγράμματα στο σχολείο για τα στερεότυπα των φύλων και για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού. Το 2019 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ ΄΄Οι Κατίνες μου΄΄, για την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θες/νίκης 1985-1995.

 

Η Έλενα Νταβλαμάνου γεννήθηκε και ζει μόνιμα στο Βόλο. Ολοκλήρωσε με υποτροφίες τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με «Άριστα». Το 2006 απέκτησε Master στα «Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού». Από το 2003 διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο «Saint Joseph» Βόλου και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε συνέδρια με ανακοινώσεις, ενώ έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες στον τομέα της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της λογοτεχνίας. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Teacher for Europe", ενώ παράλληλα πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, ως επιμορφώτρια. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και σε ηλεκτρονικά περιοδικά για θέματα που αφορούν στην Παιδαγωγική και στη Λογοτεχνία και είναι μέλος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ (Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων). Από το 2012 έως σήμερα, στα εργαστήριά της, φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Η αδυναμία της στα παιδιά και τα παραμύθια την οδήγησε στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα με τον τίτλο «Μπορώ και χωρίς αυτά» (2017) από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, ενώ ακολούθησαν «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» (2019), από την ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ: Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (2019), από την ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, «Ένας παρεξηγημένος φίλος» (2019) από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, «Το φτερό της φιλίας» (2019) από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ, και «Άγιος Ιωσήφ: Ο πατέρας της σιωπής» (2020) από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ. Υπό έκδοση βρίσκονται δύο βιβλία της, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον Σχολικό Εκφοβισμό.

 

 Η Μαριάνθη Σπουργίτη είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδασκε μαθήματα ψυχολογίας σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επίσης, υπήρξε εκπαιδεύτρια σε τμήματα Σχολών Γονέων παρέχοντας συμβουλευτική και ενημέρωση σε θέματα ανατροφής και προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σε διάφορες δομές του δημοσίου τομέα. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε Κέντρο Κοινότητας Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου "Η ειδική αγωγή με απλά λόγια". Ασχολείται ερασιτεχνικά με την συγγραφή παιδικών και εφηβικών μυθιστορημάτων.

 

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr