book

button

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ.
Café Κήπου Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα

Τι είναι η «πνευματική καθοδήγηση» στα πλαίσια της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης; Πως την έχουμε βιώσει μέσα στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας; Πως την ζούμε οι σύγχρονοι χριστιανοί;

Σήμερα στην Εκκλησία μας βιώνουμε συχνά ένα νοσηρό «γεροντισμό» που απέχει πολύ από την πνευματική μας παράδοση. «Γέροντες» που κρύβουν το Χριστό από τα μάτια των ανθρώπων και γιγαντώνουν την δική τους παρουσία, συντηρούν την εξάρτηση των πνευματικών τους τέκνων και δεν τους βοηθούν να φθάσουν στην «πνευματική ενηλικίωση». Έτσι δημιουργούνται στους κόλπους της εκκλησίας φατρίες που αγγίζουν τα όρια του φανατισμού, μικρές «εκκλησίες» γύρω από τον «γέροντα»…

Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Τζουβάλη-Καριώτογλου που έχει ως στόχο να μας μιλήσει για την σχέση πνευματικού πατέρα και πνευματικού τέκνου, θα μας παρουσιάσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από τον χώρο της θεολογίας, της ποιμαντικής και της ψυχολογίας.


 

Ομιλητές [σε αλφαβητική σειρά]

π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος, Αν. Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

π. Μάρκελλος Καμπάνης, Ιερέας και Θεολόγος

Γιώργος Μπάρλας, Θεολόγος-Φιλόλογος, Συγγραφέας

Όλγα Νικολαΐδου, Ψυχοθεραπεύτρια, Ηθοποιός

και η συγγραφέας Αγγελική Τζουβάλη - Καριώτογλου

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 

 

 

 
 

Π. Βασίλειος Θερμός

 

Π.Μάρκελλος Καμπάνης

 

Γιώργος Μπάρλας

 
       
  Όλγα Νικολαΐδου Αγγελική Καριώγλου  

 

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τα τραγούδια της Καίτης Κουλλιά και του Κώστα Κωνσταντάτου.

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Η Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Munster της Γερμανίας, με ειδίκευση στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί 35 χρόνια το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία του Αρσακείου Ψυχικού. Στη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο "Αυθεντία και Ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών" (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) μελέτησε τα Νηπτικά Κείμενα της Εκκλησίας με στόχο να αναδείξει την προσωπικότητα του δασκάλου του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως αυτή θεμελιώνεται στη σχέση ελευθερίας πνευματικού πατέρα-πνευματικού τέκνου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας" (1984) και "Ζωντανό Σχολείο" (1997), καθώς και σχολικών βοηθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου.